Kilcock

MONAGHAN FIELDS, KILCOCK, CO. KILDARE

The project consists of a supermarket and 9 apartment / townhouses. Contemporary issues of sustainable towns, sustainable living communities and sustainable forms of construcion are at the heart of this project. The genisus having been influenced by concepts already proposed for Kilcock as part of a zoning submission to Kildare County Council in 2000: ‘a sustainable future for Kilcock town centre and environs’ the program followed car parking at basement level, supermarket at ground level forming a stone podium or plinth and three stories of residential over. The project was seen as a solid volume which would be carved and manipulated: the ground floor stone plinth would be carved where entrances were provided and extend to the limit of the site. The three storeys of residential were influenced by the topography and scale of the buildings of the town the fishers gaps and alignments of the existing town to attenuate mass and scale to the topography and building typologies of Kilcock. This resulted in four discrete volumes three of which fronted new street and bridge street, these were larger and contained 2 and 3 apartments. The fourth containing a single duplex apartment, smaller and located to the south and the interior of the urban block where the built form of the town started to fragment. Each of these four units was further carved to provide private courtyards and recessed balconies particular to the individual blocks. These four elements defined the common area, outdoor rooms to be shared and enjoyed by the residents.

The proposal invisages a community of homes gathered around a trypartite open space at first floor level which contributes to a collective sense of urbanity. It is the variety of size, scale and accommodation that is hoped to encourage family occupancy and a broad age profile of residence. Each home is intended to be flexible in use where individual residents define how they occupy the rooms provided – instead of a 3 bedroom apartment what is provided is a five room living unit. It is proposed that home based economic activity together with generous accommodation will encourage family life and sustain 24 hour usage of the proposal. The design is focused on reducing the carbon footprint of its community – the supermarket will contribute to changes in the commuting patterns of the town. In addition as a net producer of the heat from the supermarket can be recovered and used to heat the housing above synergies in terms of energy consumption and energy reduction are possible. We are attempting to make contemporary architecture which conceals its environmental credentials while promoting quality spaces and homes for the inhabitence of the project.